OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pärjää merellä, pärjää elämässä. Elämäni venda.

Maanantai 22.6.2015
Elämäni venda. Pärjää merellä, pärjää elämässä.

Club Renata toteuttaa Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveysviraston toiminnallisen työn lasten ja nuorten purjehdusleirin 22.-26. kesäkuuta kauniissa Estholmenin saaressa Suvisaaristossa. Vapaaehtoisjoukko renatalaisia mahdollistaa noin parillekymmelle lapselle ja nuorelle perehtymisen purjehduksen maailmaan. Purjehtiminen on leirin näyttämö elämyksille merellisessä ympäristössä noin neljänkymmenen henkilön kesken. Leirillä opitaaan, usein yrityksen ja erehdyksen kautta, uusia taitoja ja toimintatapoja  sekä tutustutaan uusiin ihmisiin varsin eri elämäntilanteista ja ikäryhmistä.

Leiri alkoi maanantai-aamuna kokoontumisella Byvikenin satamassa. Ensimmäisenä vuorossa oli pelastusliivien jakaminen, tutustuminen sekä varusteiden lastaus yhteysveneeseen. Sitten veteen laskettiin neljä purjevenettä, kaksi moottorivenettä sekä kolme kanoottia. Majoittautumisen jälkeen lounaaksi nautittiin keittiötiimin, Meritan, Sarin, Veeran ja Sami-Matiaksen, loihtimaa maukasta lohisoppaa. Sitten käytiin purjehduksen teoriaa läpi vanhassa venevajassa. Tämä tuli varmasti tarpeeseen, sillä purjehduskokemusta nuorella väellä ei liiemmin ollut.

Leirikippari Juho Peltonen. Pärjää merellä, pärjää elämässä.

“Club Renata on järjestänyt kolmena kesänä purjehduselämyksiä nuorille. Halusimme toteuttaa pidemmän prosessin leirin muodossa, jolloin pystymme mahdollistamaan nuorille enemmän. Monet purjehtimiseen liittyvät tekijät ovat elämän kannalta merkittäviä: se kuinka toimit pienessä veneessä jonkun toisen ihmisen kanssa, miten pystyt olemaan rauhallinen ääritilanteissa ja purjehtiessa olet helposti tekemisissä luonnon suurien voimien kanssa. Purjehtiessa tavoitat helposti elämän eri taajuudet: välillä voi olla tylsää, mitään ei tapahdu. Välillä se on yhtä sunnuntaita, joskus extremeä ja joskus hirvitävän, kauhean pelottavaa.” -kertoo Juho.

“Maailma on siisti paikka ja nämä kokemukset ovat puhuttelevia. Täällä me opettelemme purjehduksen kautta erilaisia elämäntaitoja ja –arvoja. Peruspurjehdustaitojen lisäksi haluamme opettaa vesillä liikkumisen perusteita, melomista ja soutamista. Vähintään yhtä merkittävää on kanssakäyminen uusien ihmisten kanssa, ryhmäytyminen, oman oppimisen seuranta ja esteettisesti kauniista maisemasta ammentaminen.”

“Leirin järjestäminen on ollut vapaaehtoisporukalta iso työ. Olemme tuoneet saarelle viisi kevytvenettä, purjehdussimulattorin, kaksi isompaa kölivenettä, kanootteja sekä kolme turvavenettä. Lisäksi vakuutukset, ruokahuolto ja tiedottaminen ovat oma urakkansa.”

“Vesillä minua ei ahdista. Elämän huolet ovat poissa, jäävät maihin ja saan aikaa ajatella. Olen kasvanut ja aikuistunut veneessä, oppinut tuntemaan itseäni. Myös ihmissuhteet, jotka ovat tulleet purjehduksen myötä ovat muodostuneet elinikäisiksi. Purjehdus on ollut elämäni venda.” –päättää Juho Peltonen, Club Renatan hallituksen jäsen ja nuorisopurjehduksista vastaava.

Vastaa