Meri kuuluu kaikille! – Vanhojen hyvien aikojen ratkaisuja nykypäivän haasteisiin

Meri on aina ollut tie seikkailuun ja antanut vapauden lähteä minne tahansa. Meri on ollut reipashenkistä ulkoilmaelämää, ahavoituneita miehiä sään armoilla sekä kauniita puisia veneitä ja laivoja. Veneet ovat olleet kulkuvälineitä, joihin on vahvasti kuulunut sekä esteettisyys että käytännöllisyys. Mereen on aina liitetty vastuunotto, toveruus ja periksiantamattomuus. Meri on tehnyt pojista miehiä.

Merellä ja vanhoilla perinteillä on yhä paljon annettavaa nykyajan ihmisille. Club Renata haluaa tarjota nuorille mahdollisuuden kokea meri ja purjehdus. Antaa mahdollisuuden ottaa vastuuta ja tuntea meren voima. Se voi olla monen nuoren tulevaisuuden kannalta merkittävä tapahtuma – näin uskomme. 

6mR Renatan entisöinti on myös kulttuuriteko ja kunnioitus perinteiselle veneerakennustaidolle. Renatan tarina on merkittävä osa suomalaista purjehdushistoriaa. Erityisen ylpeitä olemme siitä, että tämä tarina jatkuu mahdollistaen nuorille voimakkaat kokemukset merellä – aivan kuin Henrik Ramsay aikanaan tarjosi, 6mR Renatalla.

Mistä kaikki sai alkunsa

Club Renatan perustaminen sai alkunsa Suomen purjehdusurheilun yhdestä merkittävimmästä kilpapurjeveneestä, vuonna 1927 vesille lasketusta, 6mR Renatasta. Renatan suunnitteli maineikas arkkitehti ja venesuunnittelija Gustaf Estlander, ja sen tilaajana oli Suomen yksi kaikkien aikojen merkittävin purjehdusvaikuttaja Henrik Ramsay. Ramsay voitti Renatalla vuonna 1928 Sandhamnin parhaan kuutosveneen palkinnon. Saavutusta pidetään edelleen yhtenä Suomen purjehdusurheilun merkittävimmistä saavutuksista.

Renatan entisöintiä mietittäessä pohdittiin myös tulevaisuutta. Meillä oli tunne, että Renatalla on tärkeä tehtävä. Vastaus tähän tunteeseen löytyi Renatan historiasta. Jo Henrik Ramsay otti miehistöönsä mukaan nuoria, joita opetti purjehtimaan ja joiden kanssa hän kilpaili maailman parhaita purjehtijoita vastaan. Hänelle oli tärkeää, että hänen nuoret gastinsa kouluttautuivat ja pääsivät elämässä eteenpäin. Monet heistä löysivät ammatin merenkulun parista.

Halusimme vaalia tätä perinnettä ja tuoda nykyisen merellisen maailman ja nuoret lähemmäksi toisiaan. Tämän hankkeen lippulaivaksi Renata sopii täydellisesti. Näin syntyi Club Renata.

Renatan entisöinti

6mR Renata entisöidään alkuperäiseen asuunsa muistuttamaan purjehdusurheilun perinteistä sekä kansainvälisesti arvostetusta suomalaisesta venesuunnittelu- ja veneenveisto-osaamisesta. Entisöintityö suunnitellaan ja dokumentoidaan huolella, jolloin klassisten veneiden entisöintiosaaminen saadaan myös laajempaan tietoisuuteen. Renatan kulttuurihistoriallista arvoa kuvaa myös se, että se on ensimmäinen huvivene, jolle Suomen valtio on koskaan myöntänyt entisöintiavustusta.

Entisöinnin hiilijalanjälki tullaan laskemaan ja tulemme istuttamaan puuta yhtä paljon kuin entisöintiin käytetään. Tällä tavalla saadaan arvokasta tietoa entisöintiprojektien ympäristövaikutuksista.

Nuorisotyön lippulaiva

Jatkossa Renata toimii Club Renata ry:n lippulaivana hankkeessa, jonka tarkoituksena on tarjota innostavia merellisiä elämyksiä nuorille, joilla ei niihin ehkä muuten olisi mahdollisuuksia. Tavoitteena on, että osa nuorista saa kipinän purjehtimiseen ja sitä kautta innostusta, tietoja ja taitoja, jotka auttavat elämässä eteenpäin.

Club Renata toimii läheisessä yhteistyössä merellisen yhteisön sekä lasten ja nuorten parissa toimivien organisaatioiden kanssa. Tällä hetkellä yhteistyökumppaneitamme nuorisotyössä ovat mm. Pienperheyhdistys ja Helsingin kaupunki ja Porvoon nuorisotoimi.  Jatkossa haluamme laajentaa toimintaamme, jotta mahdollisimman monella nuorella olisi mahdollisuus päästä merelle. Tarvitsemme tähän yhteistyökumppaneita, niin purjehduksen kuin nuoristyönkin puolelta, eri puolelta Suomea. Mikäli olet kiinnostunut toiminnastamme, niin ota yhteyttä.

Tapahtumat

Kuva. Pitkäpaasi, Colin Archer 1898, Suomen Merimuseo.

Olemme kuusivuotisen toimintamme aikana järjestäneet purjehdustapahtumia – päiväpurjehduksia, yöretkiä saariin, leirejä ja  purjehduskilpailuja – yli 500 nuorelle. Nuoret ovat paitsi saaneet kokemusta purjehduksesta ja merestä, myös oppineet tärkeitä sosiaalisia taitoja, itsensä voittamista ja yhteistyötä. Tärkeitä arvoja meille ovat yhdessä tekeminen, välittäminen ja reipas merihenkisyys. Lue lisää Tapahtumat-sivulta..

Ota yhteyttä, jos haluat osallistua tai jos sinulla on tapahtuma, jossa voisimme olla mukana.

Liity kannatusjäseneksi

Kysyntää toiminnallemme on enemmän kuin pystymme tällä hetkellä tarjoamaan. Vaikka toimimme vapaaehtoisvoimin, kysymys on myös rahasta. Siksi tarvitsemme myös sinua.

Kannatusjäseneksi pääset maksamalla 20 euroa tilille FI7040550012179293 (Aktia). Muista kirjoittaa viestikenttään oma nimesi ja sähköpostiosoitteesi, niin lähetämme sinulle säännöllisesti uutisia ja tiedotamme mahdollisuuksista osallistua Club Renatan toimintaan.

Lämmin kiitos tuestasi.