066 (4)

Kuuden kuution mahonkitukki

Renatan rungon entisöinti on edennyt hyvin vuoden 2014 aikana. Yksi entisöinnin suurimpia haasteita on oikeanlaisen materiaalin löytäminen. Veneen rakentamisessa 1920-luvulla käytetyt materiaalit eivät enää löydykään helposti rautakaupan hyllyltä.

Kylkilaudoitukseen tarvittavaa mahonkia etsittiin pitkään. Aiemmin mahonkia käytettiin yleisesti soittimien, huonekalujen ja veneiden rakentamisessa sen oksattomuuden, kutistumattomuuden, käyristymättömyyden ja kauniin punaisen värin vuoksi. Aitomahongit ovat kuitenkin nykyisin vähentyneet merkittävästi sademetsien liikahakkuiden vuoksi. Luonnonvaraiset puulajit ovat tämän vuoksi suojeltuja, mutta mahonkia viljellään jonkin verran mm. Aasiassa.

Renatan kylkilaudoitusta varten Veneveistäjä Peter Granström kävi Hollannissa valitsemassa kuuden kuution ”tukin”, josta sahattiin kylkilaudoitukseen tarvittava materiaali. Koko laudoituksen sahaaminen yhdestä tukista takaa laudoituksen parhaan mahdollisen lopputuloksen niin laadullisesti kuin ulkonäöllisestikin. Renataan käytettävä mahonki on FSC-sertifioitu.

FSC-hyväksytty sertifionti tarkoittaa, että puuraaka-aineen alkuperämetsässä on suoritettu puolueeton tutkimus ja arviointi sen toteamiseksi, täyttääkö metsänhoito FSC:n asettamat ympäristönsuojelulliset, sosiaaliset ja taloudelliset vaatimukset. FSC on kansainvälinen, voittoa tavoittelematon järjestö, jonka jäseninä on ympäristönsuojelun ja sosiaalisen alan järjestöjä sekä edistyksellisiä metsänhoidon ja puutuotteiden kaupan järjestöjä, jotka toimivat yhteistyössä parantaakseen metsien hoitoa kautta maailman.

Vastaa