Renatan alkuperäisen muodon palautus

Renatan alkuperäisen muodon palautus

Yksi iso haaste Renatan entisöinnissä on sen alkuperäisen muodon palauttaminen. Renata on vuosien myötä päässyt huonoon kuntoon  ja siihen on tehty vuosien varrella korjauksia, joiden dokumentointi ja perusteet ovat osin epäselviä. Esimerkiksi Renatan rungon ketka on pahasti hiipunut ja se on nykyisellään negatiivinen.

Renatasta on säilynyt muutamia alkuperäisistä piirroksia tai niiden kopioita, rakenneselostus, muutama mittakirja sekä tietenkin vanhoja valokuvia. Alkuperäisen muodon palauttamisen kannalta tärkeät linjapiirustukset ovat kuitenkin kadonneet. Apuun ja mukaan entisöintitiimiin saatiin Suomen tämän hetken ehkä tunnetuin venesuunnittelija Kamu Stråhlman ja Nordic Geo Center oy.

Nordic Geo Center teki ensin Renatasta 3D- mallin teollisuusmittauksissakin käytetyllä laserskannausmenetelmällä,  jonka pohjalta rungosta otettiin vanhan kaarijaon mukaisesti poikkileikkauksia. Kamu puolestaan siirsi Renatan olemassa olevat piirrokset sähköiseen muotoon ja kaikkien edellä mainittujen tietojen perusteella palautti Renatan muodot tietokonepohjaiselle suunnittelumallille. Hän myös piirsi Renatan uudet linjapiirrokset, joita voitiin heti tarkastaa ja vertailla alkuperäisten mittakirjojen parametreihin ja 6mR sääntöön. Linjapiirrokset tulostettiin paperipiirrosten sijaan vesileikkausmenetelmällä tulostetuille ja leikatuille vanerimalleille, joita voidaan samalla hyödyntää Renatan mallikaarina.

Laserskanneri

Vastaa