Renatan uusi tuleminen

Renatan uusi tuleminen

Aika tarkalleen vuosi sitten alkoi 6 mR- luokan purjeveneen Renatan uusi elämä, kun se monien hiljaiselovuosien jälkeen aloitti matkan Sastamalasta ensin kohti Porvoota ja muutaman päivän päästä edelleen Helsingin Pasilaan Vene2013 messujen kauan kadoksissa olleeksi tähtivieraaksi. Renatan messuilla saama huomio ei varmaankaan poikennut sen parhaina loistonpäivinä 1920- luvun lopussa saamasta huomiosta, mutta Renatan kunto oli vielä kaukana sen nuoruudenpäivistä.

Renatan entisöinti

Vene2013 messuilla julkaistiin Renatan entisöintiprojekti sekä sen ympärille perustettu yhdistys Club Renata ry, joka paitsi vastaa Renatan entisöinnistä, myös toteuttaa yhteiskuntavastuuohjelmaa, jossa tarjotaan merellisiä elämyksiä lapsille ja nuorille.

Henrika Salomaa

Henrik Ramsayn nuorempi tytär, Henrika Salomaa 89v., lahjoitti Club Renatan julkistamistilaisuudessa Suomen urheilumuseolle Renatan voittaman Sandhamnin vuoden 1928 regatan parhaan veneen palkinnon (K.A. Wallenbergin palkinto).  Palkinnon vastaanotti museon johtaja Pekka Honkanen.

Vuoden aikana Renatan entisöinnistä ja Club Renatan toiminnasta on kirjoitettu n. 30 lehtijuttua ja julkaistu useita radiohaastatteluja ja videoita.

Renata on ensimmäinen museovirastolta tukea saanut vene

Jo ennen vuoden 2013 venemessuja Renatan osalta tapahtui  Renatan osalta merkittävä asia, jolla on myös laajempaa vaikutusta. Museovirasto päätti tukea Renatan entisöintiä merkittävällä rahasummalla ja mahdollistaa koko projektin käynnistymisen. Renata onkin ensimmäinen vene yhdessä Alvar Aallon itselleen suunnitteleman ja pahasti epäonnistuneen Nemo Propheta In Patria veneen kanssa, jota Museovirasto on tukenut. Renatan saama tuki on merkittävä siinäkin mielessä, että päätöksellään valtio osoitti ensimmäistä kertaa, että se tukee ja hyväksyy veneilykulttuurin yhteiskunnan kannalta merkittävänä toimintana, jota tulee tallentaa ja vaalia.

Henrik Ramsay

Renatan omistaja Henrik Ramsay oli pitkäaikainen vaikuttaja Suomen Purjehtijaliitossa ja hän solmi monia Suomen kannalta merkittäviä diplomaatti- ja järjestösuhteita monien maiden edustajiin kilpapurjehduksessa saamiensa kontaktien avulla.  Museoviraston tukipäätöksen myötä, Renata toimii taas uuden tien avaajana.

Vastaa